torsdag 12 juni 2014

Böj och höfter

Den som i strid med sunt förnuft läst den här bloggen svinlänge kanske minns att jag haft lite problem med höftböjarna, inte minst när det gäller böj. Dessutom är höftrörligheten en jättestor anledning till att jag vill styrkerycka och har dåliga sittvändningar: I botten tappar jag svanken vilket gör att överkroppen måste lutas framåt för att hålla balansen. Om torson ska vara mer vertikal (bröst upp), vilket man ju vill i både ryck och vändningar, så måste torsovinkeln vara rätt ända från höfterna vilket min rörlighet alltså inte tillåter. Så att dyka ner till djupt sitt fort som fan under ett ryck eller en vändning är avigt för mig eftersom det är en så kompromissad position. Kompenserar jag med att ha fötterna svinbrett så leder det till en massa andra problem i stället.

Jag försöker stretcha och fiffla med höfterna för att få ordning på det här men har liksom mest chansat runt utan någon särskild plan. Men nyligen fick jag en idé: Min fru kan nämligen sitta på golvet, på röven alltså, med knäna framår och fötterna utanför höfterna. Så stjärt, knän och fötter är mot golvet samtidigt. Detta är en superbekväm och helt naturlig position för henne. Om jag sitter på knä, drar ut fötterna brett och försöker sänka arslet mellan dem (försöker är nyckelordet, jag kan alltså inte nå positionen) så stramar det nåt jävulskt överallt, inte minst kring höfterna. Så jag testade att ligga på rygg med raka ben, dra upp bara ena foten till höftens utsida och sedan försöka sänka ner knät framåt. Det gav stretch kring höftens framsida på ett sätt jag inte riktigt hittat förut. Så i går lade jag in detta i uppvärmningen plus lite annan gluteus-stretch medan jag rullade runt på mina bandyboll och mosade gamla rövknutar. Tillsammans gjorde de här två grejerna att böjsitt blev solklart bättre! Helt magisk känsla att få hyfsad svank i djupt sitt utan att det gör ont i höfterna.

Så när jag körde böj, denna dag 5x3 på 100 kg i min resa tillbaka till gammal form, så kändes bottenpositionen kanonfin men den nyfunna rörligheten verkar ha gjort att jag nu använde muskler för böj som över huvud taget inte varit inkallade förut. Så jag har helt vansinnig träningsvärk i vastus lateralis men ingen annanstans. Jag vet inte om det är bra; Böjen gick ju fint så styrkan på gång tillbaka, men det här är kanske den quadriceps-del som borde ha minst att göra vid normala böj. Nåja, om det gör att jag får Ilya-lår så är jag glad.


1 kommentar:

  1. Härligt att bloggen är igång igen! Lycka till! /Karl

    SvaraRadera