onsdag 1 februari 2012

Att oträna på gym

Ni som promenerar på löpband—Inte bara medan ni fipplar med en ipod utan 10-15 minuter i sträck utan ett enda löpsteg—Vad är syftet med att ni går till ett gym egentligen? Jag vill verkligen veta, för när ALLA banden är ockuperade av folk som bara promenerar så blir jag genuint provocerad. Jag går till gymmet för att träna, men ni verkar ha andra avsikter. Snälla förklara för mig vad det är ni håller på med.

7 kommentarer:

  1. Jag förstår dig samtidigt som du också kan utföra vad helst för träning man utför på ett löpband på samma ställen som de skulle kunna ta sina promenader. Så med tanke på att de antagligen betalar lika mycket som dig för sitt gymkort så har de samma rätt att använda löpbanden som dig, ÄVEN om promenaden skulle kunna ske var som helst utomhus typ.

    SvaraRadera
  2. Du har förstås alldeles rätt i att de har rätt att använda banden i vilket tempo de vill. Men är det inte konstigt när ALLA går? Ens att hälften promenerar är ju märkligt nog. Man kan ha en skada eller exceptionellt dålig kondis eller någon annan förklaring, men rimligen kan inte det gälla allihop.

    Egentligen klagar jag inte för min skull, utan för deras. Det frustrerar mig att se människor bemöda sig med att gå till gymmet men sedan ägna sig åt saker som inte kommer att ge någon som helst effekt. Det finns några jag ser flera gånger i veckan, alltid promenerande på bandet utan att ens ställa in det på motlut. Unga, till synes friska människor. Jag kan inte sluta grubbla på vad de egentligen tänker att de ska få ut av det där.

    SvaraRadera
  3. Jag tror de helt enkelt någonstans har blandat ihop "besöka gymmet" och "träna". FÖr min egen del tänkte jag på precis samma sak idag, fast gällande cyklarna. Där satt de, och liksom vevade lite, men inte fan ansträngde de sig.

    En helt annan sak: Benböj. Ibland när jag skall upp från bottenläget så vill överkroppen fälla sig lite framåt. Det känns inte bra. Ibland kommer jag dessutom fram på framfoten då. Känns ännu sämre. Finns det något standardråd på en sådan observation? Bör jag månne köra lite lättare vikter ett tag till?

    SvaraRadera
  4. Patric—Jag har haft exakt samma problem! Jag tänkte i morse att jag skulle skriva lite om det men hejdade mig eftersom jag tjatat så mycket om böj redan. Men då kommer mina tankar i ämnet här i stället:

    Den där viktförskjutningen framåt kommer för mig när höften kommit upp en liten bit, från att vara 1 dm under knäleden till att vara kanske 1-2 dm ovanför. Det blir liksom ett litet stopp där, för om jag fortsätter skicka höften uppåt utan att bröstet hänger med så roterar jag framåt och det går åt fanders. Samtidigt gör inbromsningen att det blir tyngre.

    Problemet uppstår mycket mer med high bar som jag kört 2 pass den här veckan. Med low bar fick jag aldrig problemet ens i sista repetitionerna på 115 kg. Däremot pajjade ju armbågen då…

    Det känns som om det saknas lite styrka och stabilitet i mitten av ryggen, vilket verkar rimligt då high bar gör att det längre avståndet mellan höftled och stång blir en jobbigare hävarm, och den vill böjas som mest mitt på. Jag försöker lösa det genom att spjärna emot redan innan den där jobbiga hållplatsen på uppvägen genom att spänna ryggen som fan bakåt och försöka fokusera på att höften och bröstet ska uppåt helt synkroniserat och med identiskt tempo.

    Sedan kan man också ha vikten längre mot hälen än man tror; Rädslan att tippa bakåt och kroppens inneboende önskan att röra sig framåt är det som lurar nervsystemet att föredra framåtlut. Testa mer hälvikt på uppvägen med lite lägre vikt och försök tänka på det även när det går tungt. Det har hjälpt mig i alla fall.

    SvaraRadera
  5. Läst och uppfattat! Tack!!

    Jag provar vidare. Lyhört och lagom försiktigt. :)

    SvaraRadera
  6. De kanske läser en massa om powerwalks och fettförbränning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jäklar, det kan du förstås ha helt rätt i. Den där villfarelsen att man ska ligga på 70% av maxpuls för att optimera förbränningen verkar vara en svårdödad myt.

      Radera