fredag 8 mars 2013

Crossfit vs sitt rykte

Crossfit anses av vissa vara tyngdlyftningens räddning tack vare den exponering ryck, stöt och annan skivstångsromantik får. Kolla till exempel den här ganska underhållande videon:



Som nämns i videon får Crossfit jävligt mycket skit, dels för att man gör väldigt tekniska och explosiva rörelser till konditionsträning, och dels för att det både förekommer och lärs ut helt ofattbart kass teknik. Som detta helt magiska exempel:



Crossfit har ändå fått lite cred för att många boxar börjar ta teknik mer på allvar och distansera sig från de tidiga åren av okontrollerat viftande och skadefrekvens värre än i Gloucestershire Cheese Rolling. Man rättar tidigare misstag och försöker ha samarbeten med tyngdlyftningsklubbar osv.

Tyvärr verkar man från Crossfits huvudkontors sida inte vara intresserad av någon som helst upprättelse, utan gör sitt allra bästa för att utsätta sina utövare för de mest provocerande idiotiska övningarna idrottsvärlden skådat. Varje år hålls nämligen något som heter Crossfit Games. Den som vill ställa upp där måste kvala in, och det görs ganska innovativt genom att ett gäng olika "workouts" offentliggörs en och en, och man måste filma sig själv när man gör dem för att bevisa sin prestation. So far so good, men…

Det första kvalpasset till Crossfit Games 2013, kallat 13.1, offentliggjordes här om dagen och det går ut på att man gör massor av burpees och ryck om vartannat i 17 minuter. Antalet burpees går nedåt för varje set men vikten i ryck går uppåt, och varje set ryck är på 30 reps.

Alltså jag tvivlar inte på att det krävs en helt absurt bra fysisk form för att klara detta, men hela idén är ju spritt språngande sinnessjuk. Att göra såhär många ryck på tid när man dessutom är totalt slut av alla burpees gör exakt noll för att återerövra lite förnufts-cred till Crossfit. Så vill man se planetens absolut sämsta teknik i ryck kan man söka efter "crossfit 13.1" på Youtube och bara njuta. Dock: A for effort.

2 kommentarer:

  1. Håller med. Antar att detta är CF HQ's sätt att se till att så många som möjligt skadar sig så tidigt som möjligt. Så att det inte blir så många deltagare till huvudtävlingen :P
    Har varit tyst om kritik internt från CF-bloggar, eller har du sett nåt?
    /Christoffer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag följer inga direkta CF-bloggar men i tyngdlyftarsvängen suckar man unisont och uppgivet över detta.

      Ska man köra glaset-halvfullt-approachen kan man ju säga att förhoppningsvis leder detta till att några inser hur kass teknik de har och bestämmer sig för att göra något åt det, och därmed söker sig till tyngdlyftningen. Men det är ju någon procent i allra bästa fall...

      Radera